Menu

İhtiyaç Kredisi mi Yoksa Taşıt Kredisi mi?

Kredi çekme nedenlerine bağlı olarak kredi kullanacak olanların kafasında bir takım soru işaretleri oluşmaktadır. Hangi kredi türünü kullanmaları gerektiği, ihtiyacını karşılayan kredi türünün aslında hangisi olduğunu ve neden o kredi türünü seçmesi gerektiği gibi sorular sürekli sorulmaktadır. Yazımızın devamında aklınızı kurcalayabilecek tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

Taşıt Kredisi Avantaj ve Dezavantajları

Genel olarak taşıt kredisi için her banka aynı prosedürlere bağlı olarak çalışır. Kredi vermek için aracın sıfır ya da ikinci el olma durumunda hangi şartların arandığı ya da uygulanan faiz oranları gibi pek çok ortak banka özellikleri bulunmaktadır. Bir bankanın taşıt kredisi ürününü, başka bir bankanın taşıt kredisi ürününden ayıran temel özellik esasında kredilendirme oranıdır. Bu oran bankadan bankaya değişebilmektedir. Örneğin, bir banka 100.000 TL ve üzeri fiyata sahip araçlar için %70 oranında kredi verebilirken, diğer bir banka bu oranı %50’ye çekebilir. Bu nedenle taşıt kredilerinin hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır.

Taşıt kredisinin avantajlı bir diğer özelliği, bankalar tarafından ipotek istenmesidir. İpotek, bir kredinin daha hızlı onaylanmasına ve daha yüksek miktarda kredi çıkmasına olanak sağlar. Yine taşıt kredisinin dezavantajı olarak da taşıt kredisi tercih edecek müşterilerin ihtiyaç kredilerini daha işlevli bularak bu kredi türünden vazgeçmeleridir. İhtiyaç kredilerinde ipotek gösterme zorunluluğu olmadan da hızlı ve kolay bir şekilde işlem gerçekleştirilebilmektedir.

Taşıt Kredisi Hesaplama

İhtiyaç kredisinde olduğu gibi yine bankaların internet sayfaları dahil şubelerden de gerekli hesaplamalar yapılabilir. Taşıt kredisi hesaplama ve başvuru hakkında daha fazla bilgi almak için Hesapkurdu.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Kişi özel olarak kendisi bir hesaplama yapmak isterse faiz oranları, anapara, dosya masrafları ve ipoteğe bağlı olarak alınan ücretleri öğrenmelidir.

Taşıt Kredisi Araştırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sadece taşıt kredisi için değil, başvuruda bulunmayı düşünülen her kredi türü için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bunlardan ilki, “gelir” konusunda net olmak ve daha yüksek miktarda kredi çıkması için hane halkı gelirlerini de gelir olarak göstermemektedir. Yüksek miktarda kredi çıkması demek, aylık ödenecek tutarın daha fazla olması demektir. Taşıt kredileri ipotekli krediler olduğu için çoğu müşteri bu anlamda sıkıntı yaşamaktadır.

Dikkat edilmesi gereken diğer detaylar ise; acele etmek yerine, bankaların faiz oranlarını değiştirme süreçlerini takip etmek ve buna göre atılımda bulunmak, bilgi edinmekten çekinmemek ve yapılan kredi sözleşmelerini dikkatlice okumaktadır. Alt metinlerinde ödeme yapılması gereken detaylar yer alıyorsa muhakkak sorulmalı ve tüm detaylar hakkında bilgi alınmalıdır.

İhtiyaç Kredisi mi Yoksa Taşıt Kredisi mi?

Taşıt Kredisinde Araç Yaşının Önemi

Taşıt kredilerinde en önemli detay aracın yaşıdır. Çünkü bankalar aracın yaşı ve aracın ücreti olarak iki ayrı değerlendirme ile kredi miktarını belirlemektedir. Bazı bankalar 10 yaşındaki araçlara kadar kredi verebilirken, bazı bankalar taşıt kredisi vermek için aracın maksimum 8 yaşında olması şartını koyabiliyor. Bu nedenle araç alırken taşıt kredisi kullanılacaksa bu detaya dikkat etmekte fayda vardır.

İhtiyaç Kredisi Avantaj ve Dezavantajları

İhtiyaç kredileri yılın her döneminde her banka için aktif olarak sunulan bir bankacılık ürünüdür. Her bankanın bu kredi türü için sunduğu bir faiz oranı ve kampanya bulunmaktadır. Bu nedenle de diğer kredi ürünlerine oranla her zaman daha çok tercih edilen ve daha kolay başvurularda bulunulabilen ihtiyaç kredisinin avantajları fazladır. Diğer kredilerde olduğu gibi ihtiyaç kredilerinde kasko yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla da ek ücret ödeme ihtimali azalmaktadır. İhtiyaç kredisinin, taşıt kredisine oranla en büyük avantajı; bankaların herhangi bir peşinat beklemeksizin kredi sunmasıdır. Taşıt kredisinde olduğu gibi ipotek şartı bulunmamaktadır.

İhtiyaç kredilerinin dezavantajları sıralanacak olursa da; bankalara herhangi bir ipotek sunulmadığı için kredi başvuruları olumsuz sonuçlanabilir. Ayrıca ihtiyaç kredileri için sunulan vade oranının 48 ay olması nedeniyle verilecek kredi miktarının düşmesi muhtemel olmaktadır.

İhtiyaç Kredisi Hesaplama

Pek çok nedenden ötürü tercih edilen ihtiyaç kredilerini hesaplamak için çalışmak istenilen bankadan dosya masrafları, faiz oranları gibi detaylar tamamen öğrenilmelidir. Genellikle sadece bilgi almak için dahi gidilen bankalar, kısa sürede gerekli detayları müşteri ile paylaşmaktadır ve ödeme planı dahi tüm bilgileri müşteriye iletmektedir. Bunun dışında Hesapkurdu.com ile bankaya gitmeden tüm bankalara ait ihtiyaç kredisi hesaplama işlemlerini anında karşılaştırabilir ve başvurunuzu hızlıca yapabilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Araştırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İhtiyaç kredisi daha kapsamlı bir kredi olduğundan her zaman daha çok dikkat edilmesi gerekir. Diğer krediler gibi özel kapsamlı değil de neredeyse her ihtiyaca yönelik olarak kullanılabilen “ihtiyaç kredileri”, farklı detaylarda içerir. Örneğin, her ihtiyacın kredisi için “ihtiyaç kredisi” kullanmak gerekmeyebilir. Ev alımlarında “konut kredisi” ya da eğitim harcamalarında “eğitim kredisi” gibi özel kredilere de bakılması gerekir. Bu şekilde hem daha düşük faiz oranlarını yakalayabilir hem de dosya masrafları gibi ek ödemeler yapmaktan kurtulabilirsiniz. Taşıt kredileri yerine ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen kişiler, özellikle vade sayılarını dikkate almalı ve geliri ile hesaplanmış aylık ödeme miktarlarını araştırılmalıdır.

Kredi Üst Limitleri ve Faiz Oranları Farklı mı?

Taşıt ve ihtiyaç kredilerinde faiz oranları farklıdır. İhtiyaç kredileri her dönem aktif bir şekilde değerlendirildiği için bankaların her zaman bu ürüne dair hazırladıkları bir kampanyaları ya da düşük tuttuğu faiz oranları bulunmaktadır. Taşıt kredilerinin faiz oranları ise dönemsel olarak değişebilmektedir.

Kredi üst limitleri ise her kredi ürünü için farklılık göstermektedir. İpotek gösterilen krediler için bankalar her zaman daha yüksek kredi miktarı verebilmektedir. Bu nedenle de ipotek gösterilen bir taşıt kredisi ile ipotek gösterilmeyen bir ihtiyaç kredisinin üst limitleri aynı olmayacaktır.

İhtiyaç ve Taşıt Kredileri İçin Ödeme Planında Değişiklik Var mıdır?

İhtiyaç kredileri, taşıt kredilerine oranla daha uzun vade sayılarına sahiptir. Taşıt kredileri için neredeyse her banka kısa süreli vadelerle çalışmaktadır. İhtiyaç kredilerinde 60 ay üstü vadeler görülürken, taşıt kredilerinde maksimum 48 ay şartı sunan bankalar bulunmaktadır. Bu da direkt olarak ödeme planlarında değişikliği de beraberinde getirir.

Bunun dışında, kredi kullanımı süresince ödeme planını değiştirmek isteyen müşteriler için bankaların sunduğu çözümler; ödemeleri ara ödeme olarak kabul edebilir. Ödeme yapılmayan ayı “ödemesiz ay” olarak değerlendirerek bir sonraki ay 2 aylık ücret talebinde bulunabilir ya da kredi ödeme tarihlerinin değişmesini talep eden bir müşteriye talebinin onaylanması için kurumdan onay gelebilir. Son ihtimal ise kredi veren bankanın ödeme planının değiştirilmesine onay vermemesidir.

Genellikle bankalarda borcu erken kapama indirimi bulunduğu gibi erken kapama cezası da bulunur. Bu durum bankadan bankaya değişse de ödeme planına direkt olarak etkisi olan bir durumdur. Bu nedenle kredi ödeme planları oluşturulurken dikkat edilmelidir.

İhtiyaç ve Taşıt Kredilerinde Dosya Masraf Tutarları Farklı mıdır?

Hem ihtiyaç kredileri hem de taşıt kredileri için dosya masrafları farklı detaylardan oluşur. Örneğin, taşıt kredileri için hem ipotek ücreti vardır hem de kasko yapılması zorunludur. Bunlar direkt olarak dosya masrafları içerisinde yer alır. İpotek ücretlerinde ekspertiz gibi farklı ücretler de bulunmaktadır. İhtiyaç kredilerinde ise, çekilen tutarın en fazla binde 5’i şeklinde bir dosya tahsis ücreti talep edilmektedir. Örnek verilecek olursa, 100 bin TL’lik bir kredi için bankanın talep edeceği dosya masrafı tutarı maksimum 500 TL olacaktır. Bazı ihtiyaç kredilerinde ve tüm taşıt kredisi ürünlerinde, ferdi ya da hayat sigortası yapmak zorunludur. Bu tür sigortalarda dosya masrafları içerisinde yer almaktadır.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir