Banka şubeleri nasıl çalışır ve sorumlulukları nelerdir ?
Öncelikle sitemize hoş geldiniz. Bu makalemizde banka şubelerinin nasıl bir çalışma sisteminin olduğunu ve şubelere genel müdürlükler tarafından yüklenilen sorumlulukların neler olduğunu anlatacağım. Böylece bankaların neden insanların üzerine çok gittiğini ve şube çalışanlarının neden bazı müşterilerine ayrıcalık tanıdıklarını anlayabilirsiniz.
Bu yazımızı okuduktan sonra bankalar ile aranızda ki ilişkiyi daha sağlam bir şekilde kurabilirsiniz. Baştan söyleyelim banka ilişkilerinin temel esası paradır.
Banka Şubeleri Nasıl Çalışır ?
Her banka şubesi bir müdüre bağlıdır. Müdür ise genel müdürlüğe bağlıdır ve şube için hesaplanan hedefleri yerine getirmesi gerekir. Bunun için şube çalışanlarını konulan yıllık hedefe göre organize eder ve yönlendirir.
Eğer şube çalışanlarından birisi bankanın yıllık hedefine ters bir hareket yaparsa bununla ilgilenecek olan kişi şube müdürüdür. Banka şubelerine yıllık hedeflerine daha istekli bir şekilde ulaşabilsinler diye prim verilir. Mesela bir şube çalışanı büyük bir firmayı bağlar ve firma şubeden hesap açıp yüklü bir miktar para geçerse banka o parayı hafta sonları v.s. işletir ve bunun sonucunda şube çalışanlarına prim olarak geri döner.
Bunun için banka çalışanları büyük paraları olan kişi veya firmalara daha çok özen gösterirler. Eğer yüklü bir miktar para yatırdıktan sonra o parayı çekerseniz bir daha şubede işiniz olur ise size paranız için iyi davrandıklarını görürsünüz.
Banka Şubelerine Verilen Sorumluluklar ?
Her bankanın genel müdürlüğü yeni yıl başlamadan önce bir çalışma yürütür ve şubelerine bulundukları yerin özelliklerine göre bir hedef belirler. Mesela bir bankanın organize sanayi şubesi iseniz muhattaplarınız firmalar olacağından bu şubeye firma bağlamaları ve hesaplarında para tutmalarını sağlamaları için görev verilir.
Her banka şubelerine bu yıl sonuna gelindiğinde şu kadar kredi kartı, bu kadar kredi vereceksin ve bağladığın müşterilerin hesaplarında şu kadar para tutmaları gerekiyor denilir.
Banka çalışanlarıda başta müdür olmak üzere bu hedef doğrultusunda müşteriye farklı davranışlar sergilerler. Mesela bankaya verilen yıllık hedef 120.000.000 TL ise bu parayı toplayabilmek için en çok parası olandan başlanır. Ne kadar çok paranız varsa ve şubede tutuyorsanız o kadar çok ilgi görürsünüz.
Bunun karşılığında şube prim alır ve yıllık hedefini tamamlama rahatlığı ile çalışmaya devam ederler. Diyelim ki 2015 yılında şubenin müdürü yıllık hedefi tamamladı. Onu daha iyi bir şubeye atarlar. Yerine gelen müdür tamamlayamaz ise onuda daha kötü konumda bir şubeye atarlar.
10.000.000 TL toplayabilecekleri bir yerde yıllık hedefini tutturan şubenin çalışanları (genellikle müdürü) daha çok ciro yapabileceği bir şubeye atanır. Her hedefi tamamladığında daha önemli bir şubeye atana atana en sonunda bölge müdürlüğüne veya genel müdürlüğe kadar çıkabilir.
Bu yüzden bu konu çok önemlidir ve müşterileri ile aralarında ki mesafeyi şubede tuttukları & iyi davranılırsa tutabilecekleri paraya göre dizayn ederler.
Benim gözlemlediğim kadarı ile toplayabildiğim bilgiler bu şekildedir. Yukarıda yazdıklarımı gözlemlemelerim ve tecrübelerim sonucunda birikimlerim ile yazdım. En başta yazdığım gibi temel esas paradır. Ne kadar paranız varsa o kadar çok değer görürsünüz.
Bir önce ki yazımızda ” Kredi Kartı Limiti Arttırma ” makalesini yayınlayıp yine tecrübelerimizi sizler ile paylaştık.